СКІЛЬКИ КОФЕЇНУ В ЧАЇ?

Вміст кофеїну в чаях варіюється залежно від багатьох факторів, таких як зрілість чайної рослини, сезон збору врожаю та обробку, що відбувається після збору врожаю.

Кофеїн має різноманітний вплив на розум та тіло: зменшення сонливості і стомлюваності, підвищує пильність, пульс та інше. Люди часто по різному описують відчуття від кави та чаю. Ефект від кави – «нервуючий», «різкий», «штовхаючий»; від чаю – «тонкий», «м’який» та «пролонгований».

Чайний кофеїн, зв’язаний з катехінами – складна сполука, яка протягом 4-6 годин в мікродозах живить організм енергією.

Чи знали ви, що сухе листя чаю насправді містить більше кофеїну (2-5%), ніж кава в зернах (0,65-2,7%)? Але у готовому чаї вміст кофеїну менший, ніж у готовій каві, оскільки при заварюванні напоїв використовують різну кількість сухої сировини (чай – 2-3 грами; кава – 8-14 грам).
ЧАЙ ТА КРЕАТИВ
Що впливає на вміст кофеїну у чашці чаю?
  • Тип чайного листа. Подрібнений лист (в чайних пакетиках, чи сорт ВОР) даватиме більше кофеїну при заварюванні, ніж крупнолистовий чай.
  • Кількість чаю, що заварюють. Чим більше розсипного чаю додати у чашку, тим більше кофеїну. Чайні пакетики мають стандартну кількість сировини.
  • Час заварювання чаю. Чим довше чайний лист, або пакетик, заварюється, тим більше виділяється кофеїну.
  • Температура води при заварюванні. Гаряча вода діє швидше, вивільняючи кофеїн з листя.
ЧАЙ ТА КРЕАТИВ

Вміст кофеїну у стандартній порції напою (150-240 мл) у:

  • Зеленому чаї – 33-75 мг
  • Улун – 40-75 мг
  • Білий чай – 6-75 мг
  • Чорний чай – 40-120 мг
  • Трав’яний чай – 0 мг

Для порівняння, порція фільтр-кави може містити від 60 до 200 мг кофеїну, залежно від типу кавових зерен, процес обсмажування та способу приготування кави.

Спробуйте різні види чаїв, знайдіть улюблені та слухайте своє тіло, щоб дізнатися, який саме Вам підходить. Найкраще обирати серед різноманіття чаїв ASKOLD.

ASKOLD – Смакуй кожну мить!