ЯК ЗБЕРЕГТИ АРОМАТ ТА ЯКІСТЬ ЧАЮ?

Говорячи про якісні чаї, маєтся на увазі не тільки його сорт, а й ступені не зіпсованості. Не варто плутати її зі свіжістю. Свіжий чай, чи той що тільки зібраний на фабриці, при правильному зберіганні з часом тільки поліпшується і набуває більш міцний, яскравий аромат. Але як же слід зберігати чай, щоб не зіпсувати?

Розмір упаковки

Ємність, в якій зберігається чай, повинна закриватися так, щоб туди практично не потрапляло повітря. Чим частіше ви відкриваєте упаковку, тим більше вивітрюється аромат. Тому радять не купувати чай у великих упаковках, або ж розділити упаковку на невеликі порції і помістити їх в герметичні ємності, відкриваючи нову тільки тоді, коли закінчиться попередня.

Ємність

В ідеалі, чай потрібно зберігати в порцеляновій або скляній ємності з кришкою, що загвинчується. Фарфор і скло не мають власного запаху, не пропускають вологу, сторонні запахи і не взаємодіють з хімічними речовинами, що містяться в чаї.

ЯК ЗБЕРЕГТИ АРОМАТ ТА ЯКІСТЬ ЧАЮ?
ЯК ЗБЕРЕГТИ АРОМАТ ТА ЯКІСТЬ ЧАЮ?

Пластикові та паперові ємності абсолютно непридатні для зберігання чаю, тому що підсилюють його зволоження (чай «задихається») і надають йому власний запах.

Приміщення

Приміщення, в якому зберігається чай, має бути теплим і сухим (не жарко), часто провітрюваним. Не можна зберігати чай в холодному і, тим більше, вологому приміщенні. При вологості повітря в 70-80% чай може втратити свій запах буквально за добу. А ось при вологості 3-4% чай може зберігатися більше десяти років, набуваючи новий, ще більш стійкий аромат, стаючи все краще з роками.

Сусіди

Ми вже знаємо, що чай легко набуває запах будь-яких сильно пахнуть продуктів. Тому краще зберігати чай поза кухнею, або ж виділити йому ізольоване від інших продуктів місце.
Ніколи не слід відкрити чай під час чищення сильно пахнуть продуктів, особливо риби, м’яса, часнику чи цибулі. Не можна брати чай руками, якщо на них залишився запах мила, тютюну або парфумів.